Sök? Glöm åäö!

Ost eller öst? Hast eller häst? SharePoints sökfunktion gör ingen skillnad på dem, åtminstone inte för tillfället. Det ställde till problem när jag började titta på en förteckning över anställda i en organisation: Visst vore det fint att kunna söka på begynnelsebokstaven i efternamnet? Som så här:

textrad

Men entusiasmen falnade när det visade sig att ett musklick på Å langade fram såväl Benny Andersson som Ted Åström. Microsofts supportavdelning lade pannan i djupa veck och kom fram till att sökfunktionen inte stöder specialtecken. En process kallad Normalization Job byter ut å och ä mot a, o mot ö och så vidare. Jag citerar:

“This is also applicable for other special characters. This occurs to several languages, Finnish, Dutch and Hebrew, for example.”

Men det finns hopp i framtiden. Man diskuterar om SharePoint 2016:s sök ska kunna identifiera specialtecken, vilket om så är fallet skulle kunna läggas på Online också. Svenska personaladministratörer, håll alltså tummarna.

Johan Sjöstrand

Jag jobbar med SharePoint Online och Office 365, gillar Powershell och smarta OOTB-lösningar. En gång i tiden var jag journalist och skrev mycket om kultur och nöje, numera försöker jag intressera mina kollegor för frijazz (med blandat resultat). Gillar text och är intresserad av SharePoints publiceringsfunktioner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.