Microsoft dömda att lämna ut data från irländskt datacenter – varför du inte behöver bry dig

Jag har ofta diskuterat och förklarat hur det gick till när en domstol i New York beordrade Microsoft att lämna över information från ett datacenter i Irland. Ärendet dyker upp då och då, och nu ska du få veta varför det inte berör dig som Office 365-prenumerant det minsta.

1) Det gäller gratis privata mail-konton

… inte en betald Office 365-tenant. Den information som U.S. District Court, Southern District of New York (Manhattan) vill ha utlämnad handlar om en privatperson (misstänkt knarklangare) med gratis personligt konto. Inte ett företag. Det är helt andra villkor för Microsofts gratistjänst Outlook.com.

 

2) Domstolen har bett om allt

Normalt när man försöker få en husrannsakan så anger du vad du letar efter och var du vill leta. Söker mordvapen i garage och bil. Söker blodspår i köket. De har ställt fråga som om de skulle söka i hela huset, garaget, och lite hos grannarna för att det kan ha pågått något.

 

3) Den har gått fel väg

Det är som om Älvsjö tingsrätt skulle be Ericsson om att lämna ut information från ett kinesiskt dotterbolag. Den rätta vägen för detta ärende är att domstolen tar det med USA:s utrikesdepartement, som ställer en fråga till Irlands utrikesdepartement, som ställer frågan till det irländska dotterbolaget Microsoft. OM informationen skulle lämnas från bolaget till Irlands utrikesdepartement skulle det utvärdera om den informationen ska delas med USA, vars utrikesdepartement senare utvärderar OM de ska dela den informationen med domstolen. Det finns en korrekt väg att gå.

 

Du är supertrygg för att:

1) Microsoft har polare hos AT&T, Verizon, Apple och Cisco

Microsoft står inte ensam om att slåss mot detta. Om OJ Simpson hade möjlighet att klara sig i rätten så ska du veta att Microsofts advokater har några rätt tunga kompisar.

 

2) … och Irland protesterar också

Irland har sagt sitt, och det är att detta ska skötas via MLAT, Mutual Legal Assitance Treaty.

 

3) Mer relevant är att EU Safe Harbour har raserat och säkerheten höjts

“Privacy Really is a Fundamental Human Right” är ett citat från Irlands högsta domstol. Läs mer om det i en bloggpost från . Det är mycket mer relevant och glädjande läsning.

 

Slutsats: Du behöver inte oroa dig – för detta

Du ska hellre oroa dig för andra makter som försöker hacka din information. De riktiga hoten från Ryssland, Nordkorea, och Kina. De länderna kommer inte gå till domstol och försöka få Microsoft att lämna ut din data. För att skydda dig från dem har Microsoft en hel tomtearmé med säkerhetsfolk som inte gör annat än får betalt att vara paranoida. De gör rätt bra saker, läs mer på Microsoft Trust Center.

Läs mer om fallet:

 

Pia Langenkrans
Följ mig

Pia Langenkrans

Office 365 Ninja at B3
Pia har lång erfarenhet av att jobba med IT, molnet och Office 365. Hon har en bakgrund inom programmering och fokus nu är att hjälpa företag att få moderna arbetsplatser.
Pia Langenkrans
Följ mig

2 thoughts on “Microsoft dömda att lämna ut data från irländskt datacenter – varför du inte behöver bry dig

 • March 29, 2016 at 5:46 pm
  Permalink

  Alla som har gratis epost konton från microsoft, vilket många har, borde bry sig. Du skriver om de faktiska hoten från Ryssland, Kina och NordKorea som håller på hackar oss…finns det någon källa på det eller är det propaganda? Alla behöver förstå vad som händer all data, epost, information osv som vi lämnar ifrån oss. Vi behöver förstå vem som lagrar det, vem som läser det, vem som avlyssnar det, vem som har tillgång till det och vem som kan få tillgång till det. Visst, använd Office365, men fundera först på om ni litar MS mera era egna anställda? Fundera om att använda era egna kryptonycklar som bara ni kan dekryptera. Fundera om vilken information ni delar ut eller lägger i Office365. Det jag försöker säga är att alla kan ha en dåligdag på jobbet och då spelar det ingen roll vart datat finns, det kommer att läcka, bli hackat eller exponeras…men om ni skyddar datat på rätt sätt från början har ni ett bättre skydd än inget alls….

  Reply
  • March 30, 2016 at 9:22 am
   Permalink

   Du har rätt, det är inte så mycket källa som erfarenhet med hot från Ryssland, Nordkorea och Kina. Jag skulle inte vilja gå så långt som att kalla det propaganda, det är ett starkt ord. De attackerna som svenska mediehus haft de senaste veckorna är spårade till Ryssland. Det mest troliga hotet är ju dessutom i huset (en annan bloggpost)

   Det är dock väsensskilt från att lita på egna anställda eller på Microsofts anställa. Dina egna anställda är hela tiden admin, long standing access. I Microsofts molnmiljö har ingen access om allt fungerar som de ska. Det sker vid incidenter och då måste de begära access, vilket registreras. Det gör inte dina egna admin.

   Video 3:41 – Who has access to your data? från Microsoft Trust Center
   https://products.office.com/en-us/business/office-365-trust-center-engage-videos#a

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.